Europallets kopen: Alles wat je moet weten

Europallets zijn een essentieel onderdeel van de logistieke sector. Ze worden gebruikt voor het vervoeren en opslaan van goederen in heel Europa. Als je overweegt om Europallets te kopen, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen.

Wat is een Europallet?

Een Europallet is een standaard formaat pallet dat voldoet aan de specificaties van de European Pallet Association (EPAL). Het heeft een afmeting van 1200 mm bij 800 mm en bestaat uit stevige houten planken die op een onderstel zijn bevestigd. Europallets worden gekenmerkt door de EPAL-stempel, die de kwaliteit en duurzaamheid waarborgt.

De geschiedenis van de Europallet

De Europallet heeft zijn oorsprong in de jaren ’60 en werd ontwikkeld om een standaardisatie te creëren voor het vervoer van goederen binnen Europa. Het idee achter de Europallet was om een pallet te creëren die eenvoudig uitwisselbaar en compatibel was met diverse logistieke systemen, zonder dat de lading opnieuw gestapeld hoefde te worden.

Door de jaren heen is de Europallet uitgegroeid tot de meest gebruikte pallet in Europa. Het heeft de logistieke sector vereenvoudigd en de efficiëntie verbeterd.

Verschillende soorten Europallets

Hoewel de standaard Europallet de meest gangbare variant is, zijn er ook andere soorten Europallets beschikbaar. Zo zijn er speciale pallets ontworpen voor specifieke industrieën, zoals de chemische industrie of de voedingsmiddelenindustrie. Deze pallets voldoen aan extra eisen en specificaties.

Daarnaast zijn er ook hergebruikte pallets op de markt. Deze pallets zijn gerepareerd en opnieuw gecertificeerd, wat een duurzamere en goedkopere optie is.

De voordelen van Europallets

Naast hun standaardisatie en duurzaamheid bieden Europallets nog andere voordelen. Zo zijn ze ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden opgetild en verplaatst met palletwagens of vorkheftrucks, wat de efficiëntie van het laden en lossen van goederen verhoogt.

Bovendien zijn Europallets ontworpen met het oog op stabiliteit en veiligheid. Door hun stevige constructie en uniforme afmetingen zorgen ze voor een veilig transport van goederen, waardoor schade aan producten tijdens het vervoer wordt geminimaliseerd.

Waarom zou je een Europallet kopen?

Het gebruik van Europallets biedt diverse voordelen voor bedrijven in de logistieke sector. Hier zijn enkele redenen waarom je een Europallet zou kunnen overwegen:

Voordelen van het gebruik van Europallets

 1. Standaardisatie: Europallets zorgen voor een consistente en gestandaardiseerde manier van goederentransport binnen Europa.
 2. Compatibiliteit: Europallets zijn compatibel met diverse logistieke systemen en kunnen gemakkelijk worden geladen en gelost.
 3. Duurzaamheid: Europallets zijn gemaakt van duurzaam hout en kunnen hergebruikt worden, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn.
 4. Efficiëntie: Het gebruik van Europallets zorgt voor een efficiënter gebruik van laadruimte en maakt stapelen en palletisering eenvoudiger.

Potentiële nadelen van Europallets

 • Kosten: Europallets kunnen een initiële investering vereisen, afhankelijk van het aantal pallets dat je nodig hebt.
 • Onderhoud: Europallets moeten regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig gerepareerd om hun kwaliteit te behouden.

Europallets, ook wel bekend als EPAL-pallets, zijn een essentieel onderdeel van de logistieke keten in Europa. Deze pallets zijn speciaal ontworpen om efficiënt transport en opslag van goederen te vergemakkelijken. De standaardafmetingen van een Europallet zijn 1200 mm x 800 mm, waardoor ze perfect passen in vrachtwagens, containers en opslagruimtes.

Naast het feit dat Europallets duurzaam zijn, dragen ze ook bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van circulaire economie. Wanneer een Europallet aan het einde van zijn levensduur komt, wordt deze gerepareerd en opnieuw in omloop gebracht, waardoor de vraag naar nieuwe pallets afneemt en de impact op het milieu wordt verminderd.

Hoe kies je de juiste Europallet?

Als je Europallets wilt kopen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een Europallet

 1. Gewichtscapaciteit: Controleer de maximale belastbaarheid van de pallets om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw goederen.
 2. Materiaal: Naast houten pallets zijn er ook kunststof pallets beschikbaar. Overweeg welk materiaal het beste past bij jouw specifieke behoeften.
 3. Certificering: Controleer of de pallets voldoen aan de EPAL-normen en of ze een geldige stempel hebben.

Veelgemaakte fouten bij het kopen van Europallets

Bij het kopen van Europallets zijn er enkele veelvoorkomende fouten waar je op moet letten:

 • Niet-controleren van certificering: Zorg ervoor dat je alleen pallets koopt die voldoen aan de EPAL-normen en een geldige stempel hebben.
 • Niet-vragen naar reparatiemogelijkheden: Als je hergebruikte pallets overweegt, informeer dan naar de reparatiemogelijkheden en garanties.

Als je Europallets gaat kopen, is het ook belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de pallets. Europallets hebben standaardafmetingen van 1200 mm x 800 mm, maar er zijn ook varianten beschikbaar met afwijkende maten voor specifieke toepassingen. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest die past bij de logistieke processen van jouw bedrijf.

Een ander aspect om te overwegen bij het kiezen van Europallets is de behandeling van de pallets. Europallets worden behandeld volgens de ISPM 15-standaard om te voldoen aan de internationale regelgeving voor fytosanitaire maatregelen. Controleer of de pallets de juiste behandeling hebben ondergaan, vooral als je van plan bent om goederen internationaal te verzenden om problemen bij de douane te voorkomen.

Hoe zorg je voor je Europallet?

Om de levensduur van je Europallets te verlengen en de kwaliteit te behouden, zijn er enkele onderhoudstips die je kunt volgen:

Tips voor het onderhoud van Europallets

 • Houd de pallets schoon en vrij van vuil en stof.
 • Vermijd overbelasting van de pallets om beschadiging te voorkomen.
 • Controleer regelmatig op beschadigingen en repareer deze indien nodig.

Hoe verleng je de levensduur van je Europallet?

Om de levensduur van je Europallets te verlengen, kun je overwegen om ze te behandelen met beschermende coatings of verf. Dit beschermt het hout tegen vocht en andere schadelijke invloeden.

Waar kun je Europallets kopen?

Als je Europallets wilt kopen, heb je verschillende opties:

Online versus fysieke winkels voor Europallets

Online winkels bieden vaak een breed scala aan Europallets en kunnen prijsvoordelen bieden. Fysieke winkels daarentegen kunnen je de mogelijkheid bieden om de pallets fysiek te inspecteren voordat je ze koopt.

Hoe vind je betrouwbare Europallet leveranciers?

Om betrouwbare Europallet leveranciers te vinden, kun je zoeken naar bedrijven met goede recensies en aanbevelingen. Daarnaast kun je ook vragen naar certificeringen en garanties die worden aangeboden.

Met alle informatie in dit artikel ben je nu goed voorbereid om Europallets te kopen. Vergeet niet om je specifieke behoeften en vereisten in overweging te nemen bij het maken van je keuze. Succes met je aankoop!

Contact opnemen

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Van Oostenbrugge Pallets u kan helpen met al uw palletbehoeften. Wij staan klaar om u te voorzien van hoogwaardige palletoplossingen en een uitstekende service.